Az oldal megtekintéséhez a javascript engedélyezése szükséges!

Magánultrahang

Ultrahang vizsgálatok Szegeden

A 23/2019. (X. 15.) EMMI rendelet betartása érdekében, a magánrendelésen is szükséges a TAJ kártya bemutatása.

1. Kell-e beutaló?

Nem. Bárki jöhet beutaló nélkül, csak előzetes bejelentkezés, időpont egyeztetés szükséges.

2. Hogyan kell előkészülni?

A végzett vizsgálatok közül, a hasi ultrahang, és a vese erek ultrahang vizsgálata igényel előzetes előkészületet.

A vizsgálat előtt 5 órával lehet utoljára étkezni, ezután csak sima vizet, vagy szénsavmentes ásványvizet lehet inni, rágót, cukrot, kávét, üdítőt stb. fogyasztani tilos! A kismedence vizsgálatához egy órával a vizsgálat előtt igyon két nagy pohár vizet, és ne menjen WC-re, mert a vizsgálatot telt húgyhólyag mellett tudjuk elvégezni.

A többi vizsgálat nem igényel előkészítést.

3. Van az ultrahangnak káros hatása?

Nincs. Éppen azért olyan elterjedt, mert gyors, rövid idő alatt több szervet is át lehet tekinteni, nem függ a szervek működésétől és nincs káros hatása.

4. Mikor menjek hasi ultrahangra?

Minden hasi panasz esetén első vizsgálatként ajánlott. Görcsök (epe-vese), kisebb hasi fájdalmak, vizelési panaszok, kismedencei panaszok, alhasi fájdalmak, véres vizelet, véres széklet, székelési szokások megváltozása. 40 éves kor fölött, évente egyszer szűrővizsgálatként is ajánlott.

5. Alkalmas-e az ultrahang emlőszűrésre?

Az ultrahangos emlőszűrés 35 éves kor alatt az első választandó vizsgálati módszer. A korrekt diagnózis érdekében 35 éves kor felett a mammográfia szükséges lehet, 45 és 65 év között pedig a mammográfiás szűrőprogramban való részvétel az elsődleges.